Single Malt, Single Cask én Single Estate

  • De whisky

Single Malt, Single Cask én Single Estate


Single Estate

Een van de belangrijkste ingrediënten van Bus whisky is mout, die gemaakt wordt uit brouwgerst. De brouwgerst voor onze craft whisky wordt in eigen beheer duurzaam geteeld op onze eigen boerderij en op akkers in de directe omgeving. De gerst wordt speciaal voor de whiskyproductie gemout. ‘Bus’ wil zo als hoeve-specifieke whisky daadwerkelijk een eigen smaakbeleving neer zetten. De term ‘single malt’ zegt niets over de herkomst van de mout en de granen. Die worden door grote mouterijen en distilleerderijen als een bulkingrediënt ingekocht over de hele wereld. En precies dit is waar een single estate whisky als Bus de overtreffende trap vormt van single malt.


Wijstwater

in Nistelrode beschikt Bus Whisky over een eigen waterbron met zogenaamd wijstwater. Wijstwater komt voor in gebieden met breuklijnen in de aardkorst. Door de ondergrondse samensmelting van verschillende waterstromen ontstaat een unieke natuurlijke variëteit aan mineralen die Bus Whisky zijn eigen unieke signatuur geven.


Vaten

Bus Whisky rijpt hoofdzakelijk op first fill bourbon vaten. Met ouderwets ambachtelijk werk worden de vaten in topconditie gehouden voordat ze worden vervoerd vanuit Schotland naar de stokerij van Bus Whisky, waar ze beginnen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven als Brabantse whiskyvaten. Bij Bus Whisky zorgt de jarenlange rijping in deze first fill bourbon vaten voor kruidige tonen en rijke vanillesmaken, die allemaal bepalend zijn voor de geweldige smaak van Bus Whisky single malt.


Aromaprofiel

Bus whisky heeft een uitgebreid sensorisch onderzoek uit laten voeren bij whisky experts in Nederland. Het destillaat wordt erg goed ontvangen en experts zijn positief verrast door de smaak. Experts noemen Bus Whisky een nieuwe Nederlandse whisky met granige, fruitige en florale tonen, maar bovenal een nieuwe single malt met potentie.

Aan de hand van het sensorisch onderzoek is onderstaande proefnotitie opgesteld:

Kleur
Een geel gouden kleur dat neigt naar jonge maïs met een mooie viscositeit.

Neus
Een neus van graan, mout, jong hout en hooi. Naast de granige aroma’s komen er duidelijk fruitige, zoete tonen naar voren met een hint naar florale tonen. Denk hierbij aan vanille, karamel, boter, abrikoos, appel en peer met een hint naar zoethout en bloemen. 

Smaak
In de mond komt de leeftijd van het destillaat weer terug in de smaak met duidelijke fruitige, zoete tonen een klein bittertje en ook licht wat zuur. Een mooi smakenpalet met aroma’s als zoethout, karamel, fruit als in rozijnen en vijgen, citrus en een bittertje uit chocolade. 

Afdronk
Het granige blijft terug komen in de afdronk zoals ook de fruitige, zoete tonen. De afdronk neigt naar aroma’s als graan, rozijnen, vijgen, amandel, vanille vla en peper.
 

Non-chill-filtration

Bus Whisky is non-chill filtered. De meeste distilleerderijen koelen de whisky voor het filteren. Wij doet dat bewust niet. Door de whisky voor het filteren niet te koelen, voorkomen we dat vetzuren, eiwitten en esters die een grote rol hebben in de smaakbeleving eruit gefilterd worden.

De reden dat veel whiskystokerijen juist wel kiezen voor chill-filtration is dat de vetzuren en esters bij lage temperatuur of bijvoorbeeld door het toevoegen van een beetje koud water of ijs in het glas alsnog kunnen stollen en daarmee de whisky wat minder helder maken. Dat effect kan dus optreden, want wij houden onze whisky graag zo natuurlijk en puur mogelijk, mét behoud van alle smaakstoffen die onze single estate whisky zo bijzonder maken.

Bedrijfsuitje

4x4 Ecotrail & rondleiding whiskystokerij

Bolletje-pijltje-jeeptrail per elektrische jeep door bossen en over zandpaden op het mooie Brabantse platteland

Meer info

Events

Rondleiding Bus Whisky Distillery zaterdag 9.30 uur

Tijdens deze rondleiding door de distillery van Bus Whisky op de Heische Hoeve maak je kennis met het distilleerproces inclusief nosing & tasting.

Meer info

Events

Workshop whisky stoken (open inschrijving)

Elke laatste zaterdag van de maand kun je tijdens deze mini-workshop in de whiskystokerij van Bus Whisky op de Heische Hoeve kennis maken met het distilleerproces en ga je een eigen fles (20cl) maken.

Meer info

Blog

  • Pre-sale Bus Whisky Batch #2 van start!
    Batch #2 van Bus Whisky Distillers. Gedistilleerd in onze prachtige koperen ketel, heeft deze eerste single malt, single cask én single estate whisky, na drie jaar lagering op first fill bourbon vaten, zijn kenmerkende smaak en kleur...
  • Duurzaamheid loont
    We zijn de afgelopen jaren met enige regelmaatde bietenbrug op gegaan als ondernemer. We hebben daar gelukkig wel steeds wat van geleerd. En gelukkig mislukt ook niet alles. Succes is tenslotte één keer vaker opstaan dan je valt....
  • Crowdfunding Bus Whisky binnen 2 weken vol
    Afgelopen week hebben we onze crowdfunding succesvol afgerond. Reden voor een feestje uiteraard! Maar ook reden om ‘gewoon’ weer verder te gaan met onze whiskyplannen om te zorgen dat we over een paar jaar onze investeerders ook weer...

Bekijk alle blogberichten