Single Malt, Single Cask én Single Estate

  • De whisky

Single Malt, Single Cask én Single Estate


Single Estate

Een van de belangrijkste ingrediënten van Bus whisky is mout, die gemaakt wordt uit brouwgerst. De brouwgerst voor onze craft whisky wordt in eigen beheer duurzaam geteeld op onze eigen boerderij en op akkers in de directe omgeving. De gerst wordt speciaal voor de whiskyproductie gemout. ‘Bus’ wil zo als hoeve-specifieke whisky daadwerkelijk een eigen smaakbeleving neer zetten. De term ‘single malt’ zegt niets over de herkomst van de mout en de granen. Die worden door grote mouterijen en distilleerderijen als een bulkingrediënt ingekocht over de hele wereld. En precies dit is waar een single estate whisky als Bus de overtreffende trap vormt van single malt.


Wijstwater

in Nistelrode beschikt Bus Whisky over een eigen waterbron met zogenaamd wijstwater. Wijstwater komt voor in gebieden met breuklijnen in de aardkorst. Door de ondergrondse samensmelting van verschillende waterstromen ontstaat een unieke natuurlijke variëteit aan mineralen die Bus Whisky zijn eigen unieke signatuur geven.


Vaten

Bus Whisky rijpt hoofdzakelijk op first fill bourbon vaten. Met ouderwets ambachtelijk werk worden de vaten in topconditie gehouden voordat ze worden vervoerd vanuit Schotland naar de stokerij van Bus Whisky, waar ze beginnen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven als Brabantse whiskyvaten. Bij Bus Whisky zorgt de jarenlange rijping in deze first fill bourbon vaten voor kruidige tonen en rijke vanillesmaken, die allemaal bepalend zijn voor de geweldige smaak van Bus Whisky single malt.


Aromaprofiel

Bus whisky heeft een uitgebreid sensorisch onderzoek uit laten voeren bij whisky experts in Nederland. Het destillaat wordt erg goed ontvangen en experts zijn positief verrast door de smaak. Experts noemen Bus Whisky een nieuwe Nederlandse whisky met granige, fruitige en florale tonen, maar bovenal een nieuwe single malt met potentie.

Aan de hand van het sensorisch onderzoek is onderstaande proefnotitie opgesteld:

Kleur
Een geel gouden kleur dat neigt naar jonge maïs met een mooie viscositeit.

Neus
Een neus van graan, mout, jong hout en hooi. Naast de granige aroma’s komen er duidelijk fruitige, zoete tonen naar voren met een hint naar florale tonen. Denk hierbij aan vanille, karamel, boter, abrikoos, appel en peer met een hint naar zoethout en bloemen. 

Smaak
In de mond komt de leeftijd van het destillaat weer terug in de smaak met duidelijke fruitige, zoete tonen een klein bittertje en ook licht wat zuur. Een mooi smakenpalet met aroma’s als zoethout, karamel, fruit als in rozijnen en vijgen, citrus en een bittertje uit chocolade. 

Afdronk
Het granige blijft terug komen in de afdronk zoals ook de fruitige, zoete tonen. De afdronk neigt naar aroma’s als graan, rozijnen, vijgen, amandel, vanille vla en peper.

Blog

  • Vaten inkopen in Schotland
    Bus Whisky rijpt hoofdzakelijk op first fill bourbon vaten. Waar komen die vaten eigenlijk vandaan? En waarom mogen deze whiskyvaten maar één keer gebruikt worden in Amerika? Ons team reisde persoonlijk naar Schotland om vaten in te...
  • 2019 Cask Program 3 keer overtekend
    Deeerste tranche van het cask program 2019 was ook weer binnen een week uitverkocht en zelfs 3 keer overtekend. We hebbendus helaas ook een aantal investeerdersteleur moeten stellen. Bus Whisky Distillers garandeert minimaal 5,0% netto...
  • Eerste tranche cask program 2019 gaat open
    De eerste tranche van het Bus Whisky cask program 2019 wordt open gesteld voor investeerders. Er is een beperkt aantal vaten beschikbaar voor investeerders.Bus Whisky Distillers garandeert minimaal 5,0% netto rendement per jaar indien zij over...

Bekijk alle blogberichten