#jointhebus

  • De Bus

#jointhebus

De naam Bus Whisky komt van het buurtschap 'Bus' in het Brabantse dorpje Nistelrode. Het buurtschapje ligt vlakbij de zogenaamde Peelrandbreuk, een geologische breuklijn die zijn naam dankt aan de Peel. Grofweg loopt deze breuklijn vanaf Roermond via Meijel, Deurne, Gemert en Uden naar Nistelrode. 

Op deze locatie in Nistelrode beschikt Bus Whisky over een eigen waterbron met zogenaamd wijstwater. Wijstwater komt voor in gebieden met breuklijnen in de aardkorst door een wereldwijd uniek natuurverschijnsel waarbij mineraalrijk water langs diepe breuken door oerkrachten naar de oppervlakte wordt gestuwd om daar soms zelfs spontaan te ontspringen. Dat fenomeen wordt wijst genoemd. Wijstwater is veelal afkomstig van 25 tot 80 meter diepte en varieert in ouderdom van 70 tot 600 jaar. Door de ondergrondse samensmelting van deze waterstromen ontstaat een unieke natuurlijke variëteit aan mineralen die Bus Whisky zijn eigen unieke signatuur geven.

De productie van Bus whisky zal de komende jaren verplaatst worden van de huidige distillery in Loosbroek naar Nistelrode en daarvoor zal een nieuwe distillery gebouwd gaan worden.

De Peelrandbreuk krijgt ook een prominente rol bij het ontwerp van de fles en het etiket. Kunstenares Sanne van den Elzen uit Amsterdam gaan het etiket ontwerpen door een cyanotypie te maken van de Peelrandbreuk. Ze gaat daarmee terug naar de roots van haar kunstvorm (fotografie) en terug naar haar eigen roots, want Sanne is geboren in Nistelrode op Bus. Een cyanotypie is een soort blauwdruk met Pruisisch Blauw, het eerste syntetische pigment ter wereld wat een bijproduct was van de ijzeroerwinning bij de Peelrandbreuk. Lees meer over Peelrandbreuk, wijstwater en pruisisch blauw >>

Bedrijfsuitje

4x4 Ecotrail & rondleiding whiskystokerij

Bolletje-pijltje-jeeptrail per elektrische jeep door bossen en over zandpaden op het mooie Brabantse platteland

Meer info

Events

Rondleiding Bus Whisky Distillery zaterdag 9.30 uur

Tijdens deze rondleiding door de distillery van Bus Whisky op de Heische Hoeve maak je kennis met het distilleerproces inclusief nosing & tasting.

Meer info

Events

Workshop whisky stoken (open inschrijving)

Elke laatste zaterdag van de maand kun je tijdens deze mini-workshop in de whiskystokerij van Bus Whisky op de Heische Hoeve kennis maken met het distilleerproces en ga je een eigen fles (20cl) maken.

Meer info

Eric van Dijk

Distiller & Farmer

Eric van Dijk is lid van dorsclub de Stofvreters die met antieke machines het agrarisch erfgoed levend houden en brouwgerst telen voor Bus Whisky. Naast whiskystoker is Eric de man van het kwaliteit- en veiligheidsbeleid. Zijn farmaceutische achtergrond komt daarbij goed van pas.

Blog

  • Pre-sale Bus Whisky Batch #2 van start!
    Batch #2 van Bus Whisky Distillers. Gedistilleerd in onze prachtige koperen ketel, heeft deze eerste single malt, single cask én single estate whisky, na drie jaar lagering op first fill bourbon vaten, zijn kenmerkende smaak en kleur...
  • Duurzaamheid loont
    We zijn de afgelopen jaren met enige regelmaatde bietenbrug op gegaan als ondernemer. We hebben daar gelukkig wel steeds wat van geleerd. En gelukkig mislukt ook niet alles. Succes is tenslotte één keer vaker opstaan dan je valt....
  • Crowdfunding Bus Whisky binnen 2 weken vol
    Afgelopen week hebben we onze crowdfunding succesvol afgerond. Reden voor een feestje uiteraard! Maar ook reden om ‘gewoon’ weer verder te gaan met onze whiskyplannen om te zorgen dat we over een paar jaar onze investeerders ook weer...

Bekijk alle blogberichten