Wijstwater

  • Wijstwater

Op de locatie aan de Bus in Nistelrode beschikt de familie over een eigen waterbron. Deze waterbron is een volledig natuurlijke 'wijstbron' die iedere dag duizenden liters puur water levert wat door de Peelrandbreuk wordt aangevoerd. Wijstbronnen ontstaan in gebieden met breuklijnen in de aardkorst door een wereldwijd uniek natuurverschijnsel waarbij mineraalrijk water langs diepe breuken door oerkrachten naar de oppervlakte wordt gestuwd om daar spontaan te ontspringen. Dat fenomeen wordt wijst genoemd.
Een klein deel van het wijstwater is jonger dan 10 jaar, een groter deel is jonger dan 70. Het overgrote deel is afkomstig van 25 tot 80 meter diepte en varieert in ouderdom van 70 tot 600 jaar. Door de ondergrondse samensmelting van deze waterstromen ontstaat een unieke natuurlijke variëteit aan mineralen die Bus Whisky zijn eigen unieke signatuur geven.
Wijstwater in Brabant​ 
Onze Lieve Vrouwe van Handel is een van de bekendste Noord-Brabantse genadebeelden van Maria en bevindt zich in de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk in het bedevaartsdorpje Handel. Al in ieder geval aan het begin van de vijftiende eeuw stond in Handel een kapel toegewijd aan Maria en werd haar beeltenis in ere gehouden.Bij de bouw van het kerkje was er, in die zanderige streek, te weinig water, en op wonderbaarlijke wijze welde er een klein bronnetje op, dat er nog altijd is, en waarvan het water als geneeskrachtig wordt beschouwd.
Tegenwoordig weten we dat deze wijstbron voortkomt uit de 'storing van Handel', onderdeel van de Peelrandbreuk.