From grain to glass | Top of its class

  • Whiskystokerij

From grain to glass | Top of its class

Single estate 
Een van de belangrijkste ingrediënten van Bus whisky is mout, die gemaakt wordt uit brouwgerst. De brouwgerst voor onze craft whisky wordt in eigen beheer duurzaam geteeld op onze eigen boerderij en op akkers in de directe omgeving. De gerst wordt speciaal voor de whiskyproductie gemout. ‘Bus’ wil zo als hoeve-specifieke whisky daadwerkelijk een eigen smaakbeleving neer zetten. De term ‘single malt’ zegt niets over de herkomst van de mout en de granen. Die worden door grote mouterijen en distilleerderijen als een bulkingrediënt ingekocht over de hele wereld. En precies dit is waar een single estate whisky als Bus de overtreffende trap vormt van single malt: farm-to-bottle perfection noemen wij dat. Een uitstekende basis om uiteindelijk de beste whisky van Nederland mee te maken.

Alleen de allerbeste vaten
Bus Whisky rijpt hoofdzakelijk op first fill bourbon vaten. Met ouderwets ambachtelijk werk worden de vaten in topconditie gehouden voordat ze worden vervoerd vanuit Schotland naar de stokerij van Bus Whisky, waar ze beginnen aan een nieuw hoofdstuk in hun leven als Brabantse whiskyvaten. Naast first fill bourbon, worden er ook diverse specials gelagerd op onder andere Sherry, PX, Oloroso, Moscatel, Fino, New American oak, Rode Wijn, Port en Madeiravaten. Het team reist persoonlijk naar Schotland en Spanje om de beste vaten in te kopen. Bij Bus Whisky zorgt de jarenlange rijping in deze topclass vaten voor mooie tonen en rijke smaken, die allemaal bepalend zijn voor Bus Whisky single malt. Alles voor farm-to-bottle perfection.

Bus
De naam Bus Whisky komt van het buurtschap 'Bus' in het Brabantse dorpje Nistelrode. Het buurtschapje ligt vlakbij de zogenaamde Peelrandbreuk, een geologische breuklijn die zijn naam dankt aan de Peel. Grofweg loopt deze breuklijn vanaf Roermond via Meijel, Deurne, Gemert en Uden naar Nistelrode. 
Op deze locatie in Nistelrode beschikt Bus Whisky over een eigen waterbron met zogenaamd wijstwater. Wijstwater komt voor in gebieden met breuklijnen in de aardkorst door een wereldwijd uniek natuurverschijnsel waarbij mineraalrijk water langs diepe breuken door oerkrachten naar de oppervlakte wordt gestuwd om daar soms zelfs spontaan te ontspringen. Dat fenomeen wordt wijst genoemd. Wijstwater is veelal afkomstig van 25 tot 80 meter diepte en varieert in ouderdom van 70 tot 600 jaar. Door de ondergrondse samensmelting van deze waterstromen ontstaat een unieke natuurlijke variëteit aan mineralen die het water zijn eigen unieke signatuur geven. Bij botteling van de whisky wordt de whisky verdund van vatsterkte naar flessterkte. Op dat moment wordt de whisky ook versneden met een klein deel wijstwater.

Non-chill filtered
Bus Whisky is non-chill filtered. De reden dat de meeste grote whiskylabels kiezen voor chill-filtration, is dat de vetzuren en esters bij lage temperatuur of bijvoorbeeld door het toevoegen van een beetje koud water of ijs in het glas alsnog kunnen stollen. Dat kan de whisky minder helder maken. Bus Whisky is een Nederlandse whisky die heel bewust non-chill filtration toepast. Door de whisky voor het filteren niet te koelen, voorkomen we dat vetzuren, eiwitten en esters die een grote rol hebben in de smaakbeleving, eruit gefilterd worden. Wanneer je Bus Whisky koelt of koud water aan onze whisky toevoegt, kan die minder helder worden. Dat hoort dus zo. Wij houden onze whisky graag natuurlijk en puur, mét behoud van alle smaakstoffen. Alles voor farm-to-bottle perfection.

Samenwerking met kunstenaars
De intensieve samenwerking van Bus Whisky met jonge designers en kunstenaars zorgt er voor dat elk etiket van een fles Bus Whisky door een gerenommeerde kunstenaar wordt ontworpen. Vaak krijgt de omgeving en natuur een prominente rol bij het ontwerp van de fles en het etiket. Kunstenares Sanne van den Elzen (1986) gebruikte in haar atelier in Amsterdam cyanotypie om de Peelrandbreuk te visualiseren. Haar handgemaakte cyanotypie van een lakprofiel van de Peelrandbreuk werd de basis voor het eerste etiket van Bus Whisky. Met dit werk in opdracht ging Sanne terug naar de roots van haar kunstvorm fotografie en terug naar haar eigen roots op Bus in Nistelrode waar ze geboren en getogen is.

Kunstenares Lisa Beckers (1989) uit Nijmegen tekende voor het ontwerp van de eerste special van Bus Whisky die in het najaar van 2020 is uitgebracht. Lisa is gefascineerd door de kleuren van de aarde. Landschappen die te kampen hebben met langdurige droogte of speciale kenmerken vormen een belangrijke inspiratiebron. Ze schildert met haar eigen collectie aardpigmenten. Bus Whisky heeft haar werk Iron Ground aangekocht, wat gemaakt is met pigmenten die door Lisa rond de Peelrandbreuk en in de nabijheid van Bus zijn gevonden. Wijstwater roest zodra het met zuurstof in contact komt en dat effect kleurt de bodem. Iron Ground is de basis voor de etiketten van de sherry specials van Bus Whisky.

Prijswinnende whisky
Eind 2019 werd Bus Whisky succesvol gelanceerd als nieuw Nederlands whiskylabel. In amper drie jaar tijd groeide de Brabantse whisky start-up uit tot de tweede whiskyproducent van Nederland en de duurzaamste ter wereld. 

Internationaal heeft onze inzet al geleid tot een zilveren medaille voor ons allereerste Bourbon vat en zilver voor onze eerste PX finish bij de London Spirits Competition en brons in San Francisco bij de USA Spirits Ratings. Onze whisky is nu natuurlijk nog relatief jong, maar de ambitie op langere termijn is duidelijk: we willen uiteindelijk een van de beste Nederlandse single malt whisky's maken. Of we daarin slagen? Kom zelf kijken en proeven: onze whiskystokerij is 7 dagen per week geopend voor publiek. Dagelijks zijn er rondleidingen om 16.00 uur. Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er extra tours om 13.30 uur. Je kunt een rondleiding combineren met een lunch of diner. Ons charmante boerderijrestaurant heeft een mooie menukaart met streekproducten. We hebben ook een mooie groene kaart met een royale plantaardige keuze. 

Bus Whisky | 50cl

Bourbon Aged € 59,95

Deze single malt, single cask én single estate whisky heeft na drie jaar lagering op first fill bourbon vaten zijn kenmerkende smaak en kleur gekregen. Versneden met een klein deel puur wijstwater, gebotteld, geparafeerd en verzegeld door onze Master Distiller.

Van €117,25 voor slechts €79,50!

Whiskydeal week

Uniek arrangement met rondleiding door de whiskystokerij met proefglaasje, een heerlijk vier-gangen diner en een overnachting in onze B&B met ontbijt voor slechts € 79,50 p.p. van zondag t/m donderdag

7 dagen per week om 16.00 uur

Whisky rondleidingen

Onze whiskystokerij is 7 dagen per week geopend voor bezoek. Elke dag is er om 16.00 uur een rondleiding door de whiskystokerij. Op vrijdag, zaterdag en zondag zijn er extra tours om 13.30 uur. Met een groep van 10 personen of meer kun je ook een privétour boeken op een tijdstip naar keuze.

Grain to glass | Top of its class

Zo worden neus, smaak en afdronk gewaardeerd:

Blog

  • Bus wint goud voor duurzaamheid
    Hongkong - Bus Wisky is tijdens de Global Green Awards in Hongkong beloond met een gouden duurzaamheidsmedaille. Eind 2019 werd Bus succesvol gelanceerd als nieuw Nederlands whiskylabel. In amper drie jaar tijd groeide de Brabantse whisky...
  • Bus wint Brons in San Francisco
    San Francisco – Bus Whisky heeft met haar nieuwste whisky in Amerika een bronzen medaille gewonnen bij de USA Spirits Ratings Competition in San Francisco. Deze nieuwe whisky van Bus gooide eerder ook al hoge ogen in Londen, waar de...
  • Bus Whisky zoekt een sous chef!
    Creatief aan de slag met mooie, verse, lokale producten in een gezellig team. Direct contact met boeren en producenten. Veel vrijheid in het bedenken en ontwikkelen van gerechten en de menukaart. Een grote diversiteit in werkzaamheden door alle...

Bekijk alle blogberichten