Bus lanceert port lagering met eigen tartan

Bus lanceert port lagering met eigen tartan
23 March 2024

Een eerbetoon aan de oudste jurk van Nederland en de rijke geschiedenis van het buurtschap Bus.

Een vijf jaar oude single cask whisky, gelagerd op tawny port vaten. De Brabantse whiskystokerij Bus is van korrel tot borrel Nederlands, één van de duurzaamste whiskystokerijen ter wereld en de Brabanders verbouwen hun eigen brouwgerst zonder kunstmest en pesticiden. Elke nieuwe release van Bus krijgt een uniek etiket. Dit keer is het etiket gebaseerd op de oudste jurk van Nederland die in het buurtschap werd gevonden bij een archeologische opgraving.

In 2010 werd een opmerkelijk graf ontdekt bij het buurtschap Bus in Nistelrode. Dit graf onthulde niet alleen een schat aan waardevolle voorwerpen, maar ook eeuwenoud textiel dat alle traditionele opvattingen over kleding in de prehistorie op zijn kop zette. De ontdekking van een felrode en blauw geblokte wollen jurk veranderde onze kijk op kleding in de prehistorie definitief.
Deze ontdekking werpt ook nieuw licht op de geschiedenis van het buurtschap Bus, waar de bewoners dus klaarblijkelijk 2.800 jaar geleden al een eigen ruit hadden. In Schotland wordt zo’n ruit een tartan genoemd en deze tartans worden al eeuwen gebruikt om onderscheid te maken tussen clans. Bus Whisky heeft deze ‘Bus Tartan’ officieel laten registeren bij The Scottish Register of Tartans in Edinburgh en heeft de stof laten weven bij LochCarron, de oudste en meest toonaangevende tartanweverij in de Schotse Highlands. Deze eigen ruit, de ‘clancolour van Bus’, vormt het etiket van deze nieuwste Bus Whisky editie.

The Bus Legacy: duurzaam gedistilleerd, verzegeld door de natuur.
Deze nieuwe release van Bus Whisky is dus geïnspireerd door deze rijke geschiedenis van Bus. De whiskystokers koesteren niet alleen het erfgoed van hun regio, maar ook hun enorme toewijding aan duurzaamheid. Elke fles Bus Whisky is ‘sealed bij nature’ met een zegel van bijenwas afkomstig van de eigen imkerij op de whiskystokerij.

"We zijn enorm trots om onze nieuwste whisky te presenteren, die diep geworteld is in de geschiedenis van het buurtschap Bus en onze toewijding aan erfgoed en duurzaamheid weerspiegelt," aldus Martijn Keesmaat, commercieel directeur van Bus Whisky. "Met elke slok van Bus Whisky kunnen liefhebbers genieten van een product dat respectvol is voor ons erfgoed en de natuur. Maar nog belangrijker: hij smaakt echt geweldig! Dit is een van de mooiste Bus releases tot nu toe."

Deze nieuwste port lagering van Bus whisky heeft een neus van gedroogd fruit, walnoot, eikenhout en chocola met op de achtergrond een hint van kaneel en peper. Smaken van rood fruit, pure chocolade gepaard met walnoot en rozijnen met in de achtergrond een klein stukje vanille. Een kruidige en fruitig afdronk met eikenhout, chocola en daarachter een hint van kersen.

De nieuwe Bus Whisky met de unieke Bus Tartan is vanaf deze week verkrijgbaar bij geselecteerde retailers en online. Voor meer informatie of om jouw fles te reserveren, bezoek webshop.buswhisky.com.
 


  • Bus gaat Bio
    Bus Whisky goes Organic! Tijdens de De BioBorrel in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam heeft Bus Whisky bekend gemaakt vanaf 2025 helemaal over te willen stappen op biologische teelt van brouwgerst! Om omschakeling naar bio vanaf 2025 te...
  • Martijn Keesmaat commercieel directeur van Bus Whisky
    Met genoegen verwelkomen we Martijn Keesmaat als commercieel directeur bij Bus Whisky. Martijn was eerder commercieel directeur van Hooghoudt in Groningen. Zijn passie voor de whiskywereld maakt dat hij nu het hoge Noorden verruilt voor onze...
  • Goud voor Russian Imperial Stout
    De Russian Imperial Stout finish van Bus Whisky heeft een gouden medaille gewonnen op de Asia Wine & Spirits Challenge 2023 in Hong-Kong – een van Azië’s meest belangrijke wijn- en spiritwedstrijden. Deze nieuwe finish uit...

Grain to glass | Top of its class

Zo worden neus, smaak en afdronk gewaardeerd:

Bus Whisky Wikipedia