Waar smaak durf ontmoet

  • Duurzaamheid

Waar smaak durf ontmoet

Bus Whisky's gedurfde reis naar de duurzaamste whisky ter wereld.

In 2019 betrad Bus Whisky met trots de Nederlandse whiskyscene als een fris en gedurfd merk. In slechts drie jaar tijd zijn we uitgegroeid van een bescheiden Brabantse start-up tot de op één na grootste whiskyproducent van Nederland, en we hebben onze plek verdiend als een van 's werelds meest duurzame distilleerderijen. Onze inspanningen werden beloond met een gouden duurzaamheidsmedaille tijdens de Global Green Awards in Hongkong. Ontdek meer >>

Maar hoe maak je eigenlijk duurzame whisky? Hier zijn enkele van onze praktische stappen:

1. Duurzame Teelt: Onze whisky begint met brouwgerst, die we zelf verbouwen op kleine velden in de buurt van het buurtschap Bus. We ambieren regeneratieve landbouw, vermijden kunstmest en chemicaliën en experimenten met klaverteelt om de bodem te verrijken en biodiversiteit te bevorderen.

2. Oog voor Erfgoed & Cultuur: We koesteren lokale tradities en werken samen met een dorsclub van liefhebbers van antieke landbouwmachines. Ze helpen met de oogst en zaaien de bloemrijke akkerranden rond onze gerstvelden in met antieke tractoren.

3. Groene Brandstof: Onze tractor wordt aangedreven door blauwe diesel, gemaakt van hernieuwbare plantaardige oliën en afvaloliën, waaronder frituurolie. We experimenteren ook met oliehoudende zaden in ons bouwplan, zoals zonnebloemen en koolzaad die we deels als biobrandstof in kunnen zetten.

4. Energieneutraal: We gebruiken groene stroom van onze eigen zonnepanelen, we hebben warmtepompen en een 'biomelier', een composthoop waar we energie uit halen. Zelfs de warmte van onze distilleerketel wordt efficiënt hergebruikt voor het brouwwater en andere doeleinden in het gebouw.

5. Geen Verspilling: We hergebruiken methanol voor verschillende toepassingen, zoals koelvloeistof en aanmaakvloeistof. Zelfs onze reststromen worden omgezet in waardevolle producten, zoals bierbostelbeton, plaatmateriaal en stro voor energiezuinige bouw.

6. Elektrisch Rijden: Onze bedrijfsauto's zijn allemaal elektrisch en worden opgeladen met zonne-energie. We bieden ook elektrische 4x4-jeeps voor ecotrails in de prachtige omgeving.

7. Innovatie: We blijven streven naar verbeteringen, zoals het afvangen van CO2 voor een algenreactor om spirulina te kweken, drogen van organisch materiaal, en het creëren van alcoholvrij bier uit reststromen.

8. Samenwerking: We betrekken onze partners en leveranciers actief bij onze duurzaamheidsambities om de hele keten te verduurzamen.

Bij Bus Whisky willen we de standaard zetten voor duurzame whiskyproductie. Ons manifest beschrijft ons DNA, missie en visie. Heb je zelf suggesties, wil je stage lopen of zoek je een duurzaam afstudeerproject? Laat het ons weten via sustainability@buswhisky.com.

Doe mee aan onze gedurfde reis naar de duurzaamste whisky ter wereld!

 

Grain to glass | Top of its class

Zo worden neus, smaak en afdronk gewaardeerd:

Bus Whisky Wikipedia