Duurzaamheid loont

Duurzaamheid loont
28 December 2019
We zijn de afgelopen jaren met enige regelmaat de bietenbrug op gegaan als ondernemer. We hebben daar gelukkig wel steeds wat van geleerd. En gelukkig mislukt ook niet alles. Succes is tenslotte één keer vaker opstaan dan je valt. Ons ondernemerschap wordt gekenmerkt door wat iemand wel eens 'vooruitstruikelen' noemde. Adviseurs noemen dat volgens mij een 'lerende organisatie', dat klinkt in elk geval een stuk hipper. Maar vooruitstruikelen is wat mij betreft prima, zolang het maar in de juiste richting is. En een van die cruciale richtingen is onze keuze om duurzaamheid tot het leidende beginsel te maken in onze bedrijfsvoering. We hebben de afgelopen jaren geinvesteerd in zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, energiebesparing en de volledige elektrificatie van ons wagenpark. Dat heeft op alle fronten hét grote verschil gemaakt voor de toekomst van ons bedrijf heb ik inmiddels ontdekt. 
 
Zomer 2018. We hebben een vacature uitgezet voor een nieuwe medewerker in de housekeeping. Op deze mooie zomerse dag ontvangen we vijf kandidaten onder de grote eikenboom in de tuin van de Heische Hoeve. Hoewel de arbeidsmarkt in de horeca en hotellerie bepaald niet royaal is, hebben we -ook een beetje tot onze eigen verbazing- ruim 20 sollicitaties ontvangen op deze functie. In alle gesprekken vragen we de mensen wat zou eigenlijk de reden was om te solliciteren bij de Heische Hoeve. En wat blijkt? Vijf keer krijgen we hetzelfde antwoord: "hoe jullie bezig zijn met duurzaamheid en streekproducten". Vijf uit vijf keer hetzelfde antwoord. Dat is toch bijzonder. Temeer omdat ik daar zelf nou niet meteen een verband met housekeeping had gelegd. Natuurlijk, biologisch afbreekbare zeep, zonneboilers voor de douces en zonnepanelen voor de stroom van de wasmachines...maar maakt dat dan het verschil in zo'n sollicitatieprocedure? Nee, maar wat wel het verschil maakt, is hoe je als bedrijf 'in de wedstrijd zit'. Hoezeer je duurzaamheid niet alleen als waarde benoemt, maar voorals als leidende norm voor je gedrag maakt. Dat maakt dat (aankomende) medewerkers graag deel willen uitmaken van jouw team, ook als ze in hun eigen werk maar zijdelings met deze aspecten te maken krijgen. Maar zo krijg je wel de juiste toppers aan boord die je nodig hebt om je bedrijf steeds weer een stap verder te brengen. Onze eerste -onverwachte-duurzaamheidservaring was: duurzaamheid zorgt voor een betere toegang tot (de juiste mensen op) de arbeidsmarkt. 
 
Ook je omzet wordt positief beïnvloed door duurzaamheid. Want om precies dezelfde reden vinden ook jouw klanten -in ons geval gasten- het in toenemende mate belangrijk hoe je als bedrijf 'in de wedstrijd zit' op duurzaamheidsgebied. Ze willen voelen dat het meer is dan een of ander 'green key' icoontje aan de muur, ze willen voelen dat het in de haarvaten van je bedrijf zit. Wij hebben er daarom bewust voor gekozen om geen labels of certificeringen te doen. Zelfs goud of platinum zou nog niet voldoende tot uitdrukking brengen hoe belangrijk wij dit thema vinden. Dus we zijn gewoon ons zelf en we zeggen wat we doen: be good and tell it. Resultaat: onze gasten vinden het fantastisch! Kun je daardoor meer rekenen dan je concurrenten? Dat gaat ver, en onze producten laten zich gelukkig wat onhandig vergelijken met andere aanbieders. In ons geval is maar één afweging voor een potentiële klant en dat is de verhouding tussen prijs en kwaliteit. En precies op dat punt geeft een boven gemiddelde duurzame bedrijfsvoering een flink steuntje in de rug, zo hebben we gemerkt. Het wordt ervaren als een kwaliteitsimpuls. Onze tweede duurzaamheidservaring was dus dat we onze orders daardoor makkelijker rond krijgen, een betere toegang tot omzet, zo gezegd.
 
Het kenmerk van duurzame investeringen, is dat ze duurzamer zijn. Klinkt misschien als een open deur, maar je moet je realiseren dat de technische levensduur vrijwel altijd de economische levensduur (afschrijftermijn) ver overstijgt. Of het nou gaat om onze zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen, biomassa, biopropaan, het feit dat onze tractor wordt getankt met blauwe diesel, of de elektrificatie van ons wagenpark: vrijwel zonder uitzondering worden deze duurzame investeringen in 4-5 jaar terug verdiend. En dat terwijl de technische levensduur wel op kan lopen tot 20 jaar of langer. Hadden we dit van tevoren precies voor elk onderdeel zo uitgerekend? Het antwoord is nee. We zijn er gewoon voor gegaan. En of die terugverdientijd nou 3, 6, of 8 jaar zou zijn: voor ons zou dat geen reden zijn om een andere afweging te maken. Het gaat om het grotere plaatje. We wíllen nou eenmaal onze foodprint minimaliseren omdat vinden dat we dat verplicht zijn aan de generaties die na ons komen. Niet omdat we het onderste uit de kan willen qua rendement, maar grappig genoeg blijkt dat gaandeweg wel hand in hand te gaan. Onze derde duurzaamheidservaring was dus dat we de kosten van onze bedrijfsvoering aanzienlijk kunnen verlagen, waardoor we door investeringen in duurzaamheid ook een beter resultaat kunnen realiseren.
 
Najaar 2019. De crowdfunding voor onze whiskyplannen maakte het inzicht compleet. Op de kapitaalmarkt wordt groene financiering steeds meer 'een dingetje'. Bankiers beginnen er vragen over te stellen bij een financiering en ik mocht onlangs bij een interessante bijeenkomst 'Duurzaam geld zoekt duurzame ondernemer' zijn. Het verhaal in een nutshell: er is meer groen kapitaal van investeerders en spaarders dan de intermediairs en banken weggezet krijgen. Onlangs heb ik dat ook zelf ervaren. We zijn we een crowdfunccampagne gestart en onze stoutste verwachtingen werden overtroffen. Blanco financiering tegen 3,71% en vanaf € 1.000 daarbij een fles whisky per jaar. De funding was in no time vol geschreven. Interessant is om dan eens door de motivatie van investeerders te lezen. Je leest dan uiteraard de gunfactor van je netwerk, maar vooral opmerkingen van spaarders/investeerders die ons nog niet persoonlijk kennen zijn interessant. Zij vinden duurzaamheid simpelweg zo belangrijk, dat ze bereid zijn om een deel van hun rendement uit te ruilen tegen jouw duurzame ambities. Hele mond vol, maar het komt er op neer dat je door een duurzame bedrijfsvoering meer geld kunt krijgen, tegen minder zekerheden en tegen lagere kosten. Investeerders eisen daar wel een 'immateriële' zekerheid voor terug: jouw volhardende en aanhoudende duurzaamheidsambitie als ondernemer. Ik was daardoor verrast en ook wel verbaasd. En ik kwam tot het inzicht dat we door onze duurzame aanpak, dus ook een betere toegang hebben gekregen tot de kapitaalmarkt.
 
En toen was de cirkel rond: als bedrijf kun je wel degelijk het onderste uit de kan halen als je voor duurzaamheid kiest, zónder dat de spreekwoordelijke deksel op je neus valt. Betere toegang tot de arbeidsmarkt, betere toegang tot de kapitaalmarkt, meer omzet van leukere klanten én een beter resultaat omdat de 'total cost of ownership' in je bedrijf naar beneden gaan door duurzame investeringen. Allemaal door van duurzaamheid een leidend beginsel te maken. 
 
Ik lees ook de mensen die vanuit een soort politiek opportunisme louter graag lijken te klagen over klimaat en duurzaamheid. Maar het leek me goed om daar ook eens een ander positief beeld tegenover te stellen. En ondernemers zou ik adviseren om niet te snel te oordelen, maar er gewoon eens een keer aan te rekenen. En als je niet in duurzaamheid wilt investeren voor het geld, doe het dan vanuit je hart. Voor een nog mooiere toekomst voor de generaties na ons.
 
Ik wens iedereen een duurzaam 2020!
 
Dennis Hurkmans
 
 
 

  • Bus lanceert port lagering met eigen tartan
    Een eerbetoon aan de oudste jurk van Nederland en de rijke geschiedenis van het buurtschap Bus. Een vijf jaar oude single cask whisky, gelagerd op tawny port vaten. De Brabantse whiskystokerij Bus is van korrel tot borrel Nederlands,...
  • Bus gaat Bio
    Bus Whisky goes Organic! Tijdens de De BioBorrel in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam heeft Bus Whisky bekend gemaakt vanaf 2025 helemaal over te willen stappen op biologische teelt van brouwgerst! Om omschakeling naar bio vanaf 2025 te...
  • Martijn Keesmaat commercieel directeur van Bus Whisky
    Met genoegen verwelkomen we Martijn Keesmaat als commercieel directeur bij Bus Whisky. Martijn was eerder commercieel directeur van Hooghoudt in Groningen. Zijn passie voor de whiskywereld maakt dat hij nu het hoge Noorden verruilt voor onze...

Grain to glass | Top of its class

Zo worden neus, smaak en afdronk gewaardeerd:

Bus Whisky Wikipedia