Even voorstellen | Master Distiller Marcel van Roessel

Even voorstellen | Master Distiller Marcel van Roessel
23 March 2022

‘Ik weet van A tot Z hoe je whisky maakt’

Met een woeste baard, vriendelijke ogen en een brede glimlach schenkt Marcel van Roessel (50) koffie in terwijl een collega een worstenbroodje brengt. De Oisterwijker die thuis een verzameling van bijzondere whisky’s heeft, is ook thuis bij de Heische Hoeve in Loosbroek. Whisky is de rode draad in zijn leven. De Master Distiller waakt er over de houtgestookte distilleerketel, waaruit beheerst een straaltje destillaat loopt. De opmars van ‘zijn’ Bus Whisky een destillaat met een naam mét een verhaal.

Van Whisky Bus naar Bus Whisky

“Zo’n dertig jaar geleden probeerde ik mijn eerste whisky, een Lagavulin, sindsdien is het whisky voor en whisky na,” lacht hij. “Het eerste glas vond ik nog niks, maar na een half uur veranderde dat en proefde ik de mooie aroma’s. Vanaf die tijd ben ik me erin gaan verdiepen. Ik ging naar proeverijen en evenementen. Ik was werkzaam in de bouw maar door rugklachten kwam ik thuis te zitten. Daarna heb ik acht jaar als werkbegeleider bij een kringloopbedrijf mensen geholpen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Met de nieuwe participatiewet werd overbodig door een fusie/herindeling van het bedrijf. Toen besloot ik het roer om te gooien. Ik heb een drankopleiding gevolgd, de cursus ‘De chemie van whisky’, en natuurlijk een sociale hygiëne cursus.” Tegelijk richtte hij een site op: whiskybus.nl.

In een tweedehands transportbusje maakte hij een whiskybar waarmee hij langs evenementen, bedrijfsfeesten en netwerkborrels ging. De Whiskybus inderdaad. “Rond die tijd had de Heische Hoeve plannen om op Bus, een buurtschap in Nistelrode, een nieuwe whiskystokerij te bouwen. Bus Whisky. Een buurvrouw was daar niet blij mee en belde mij, met het idee dat ik niet akkoord zou gaan met die naam. Dat liep anders. Ik besloot eigenaar Dennis Hurkmans te bellen en dat was meteen een geanimeerd gesprek waarbij er werd geopperd om met mijn Whiskybus naar Loosbroek af te reizen om de eerste batch te lanceren als deze uit zou komen. Een tijd later attendeerde een vriend me op een vacature ‘Whiskystoker’ bij Bus Whisky. ‘Marcel,’ zei hij, ‘jij bént whisky!  Toen viel alles op z’n plek. Ik heb meteen gereageerd en mezelf uitgenodigd voor een kop koffie. Ik was meteen enthousiast over het product en de werkwijze, maar zag ook wel dat nog behoorlijke potentie tot verbetering in zat. Eigenlijk heb ik door de klacht van die buurvrouw mijn droombaan en een mooie whisky.

De belevenis moet compleet zijn

Ik weet van A tot Z hoe je whisky maakt, hoe je een fruitaroma krijgt bijvoorbeeld. Er was al een whisky, die heeft mijn voorganger gemaakt. Ik heb het even aangekeken en gezegd: goede start, maar we gaan het ambitieniveau opschroeven. Het proces is verfijnd, denk aan het maken van de wort (het suikerwater), dat is het begin van het destilleren op de juiste manier mashen. Ook het destilleren zelf is verbeterd. En,” lacht hij, “ik durf wel te zeggen dat het destillaat daarmee ook is verbeterd.” Al blijft dat laatste een gokje. De whisky die de Master Distiller heeft gemaakt is nog in wording. “Het zit in het vat. En daarin gebeurt nog heel veel. Het is als een kunstwerk. Het wordt heel langzaam beter en er komt een moment dat het af is. En dat is weer een kwestie van proeven. Mijn neus is getraind om de aroma’s eruit te halen. Alles moet goed zijn. De geur, de smaak en de afdronk. De belevenis moet compleet zijn, alles moet kloppen en in perfecte balans zijn. En dat lukt, we hebben begin 2020 een mooie zilveren mediale gewonnen tijdens de London Spirit Competition en ook in 2021 wederom met onze sherry finish en dat is geen toeval.

Mijn ambitie? De whisky verbeteren, dat is mijn passie en dat kan bij De Heische Hoeve en Bus whisky waar letterlijk en figuurlijk alle ruimte is om heerlijk te werken. We zijn uiteraard trots op de zilveren mediales, maar ik ga voor goud!,” zegt hij met een brede lach op zijn gezicht. Daarvoor is er werk aan de winkel. “Ik ben niet alleen Master Distiller maar doe ook alles eromheen. Ook het uitzoeken van de beste vaten laten ze aan mij over. Zo kan ik echt blijven werken aan een mooie whisky. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. En thuis? Daar ben ik maar wat anders gaan doen, daar brouw ik nu een eigen biertje…”


  • Word mede eigenaar van Bus Whisky!
    In amper drie jaar tijd groeide de Brabantse whisky start-up uit tot een van de grotere whiskyproducenten van Nederland. Door het succes lopen de levertijden op en kan de vraag naar Bus Whisky op dit moment niet worden ingevuld. Om deze groei aan...
  • Brabants Dagblad: Terugkomen is de moeite waard bij Bus Whisky
    Culinair recensent Carla Kentgens stapt in haar rubriek Over de tong wekelijks binnen in één van de vele Brabantse restaurants. Deze week was ze te gast in het boerderijrestaurant van Bus Whisky! "Bus Whisky is een...
  • Bus Whisky wint weer goud in Azië
    “Gouden medaille bij China Wine & Spirits awards” Eind 2019 werd Bus Whisky succesvol gelanceerd als nieuw Nederlands whiskylabel. In amper drie jaar tijd groeide de Brabantse whisky start-up uit tot de tweede whiskyproducent...

Grain to glass | Top of its class

Zo worden neus, smaak en afdronk gewaardeerd: