Word mede eigenaar van Bus Whisky!

Word mede eigenaar van Bus Whisky!
07 July 2022

In amper drie jaar tijd groeide de Brabantse whisky start-up uit tot een van de grotere whiskyproducenten van Nederland. Door het succes lopen de levertijden op en kan de vraag naar Bus Whisky op dit moment niet worden ingevuld. Om deze groei aan te kunnen is er kapitaal nodig en daarvoor gaat Bus Whisky nu aandelen uitgeven door middel van sharefunding.
  
Dennis Hurkmans en Ezra Leeger zijn eigenaren van de Brabantse whiskystokerij. Hun single malt werd tijdens de Global Green Awards afgelopen december bekroond met een gouden duurzaamheidsmedaille. Ze zijn apetrots. “We werken er samen met onze mensen keihard aan om het duurzaamste whiskylabel ter wereld te worden en die gouden plak was de kroon op ons werk”. De ondernemers willen nu verder doorgroeien en nog meer duurzame impact maken. “En daar is geld voor nodig. Maar we willen niet groeien door nog meer vreemd vermogen aan te trekken”, legt Hurkmans uit. “Daarom hebben we besloten om nu aandelen uit te gaan geven en zo ook klanten, medewerkers en particuliere investeerders de gelegenheid te bieden om aandeelhouder van de duurzaamste whisky ter wereld te worden”. 

Bus Whisky is de meest duurzame whiskystokerij van Nederland, de productie is vrijwel helemaal circulair. Hurkmans: “Onze circulaire boerderijstokerij werkt met gesloten kringlopen waarin grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde zo min mogelijk verliezen en hernieuwbare energiebronnen worden gebruikt”. De whiskystokers maken 'single estate whisky' wat betekent dat ze hun eigen brouwgerst telen. Ze gebruiken daarbij geen kunstmest of pesticiden en ze investeren in biodiversiteit en regeneratieve landbouw op hun akkers. 
Hurkmans vertelt: “We werken met zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en al onze auto’s zijn elektrisch. Verder maken we biologisch afbreekbare bouwmateriaal van onze bierbostel en hergebruiken de volledige restwarmte van de whiskystokerij”. De uitzonderlijk hoge score op al deze onderdelen bracht Bus bij de Global Green Awards als enige whisky ter wereld ook een speciale vermelding in de ‘special mentions’, samen met grote wereldspelers zoals het Franse Rémy Martin en het Noorse Feddie Distillery.

Betere businesscase
Op de vraag of al die investeringen in duurzaamheid zich ook uitbetalen is Hurkmans duidelijk: “Onze missie is om de duurzaamste whisky ter wereld te maken en onze mensen vinden het gewoon een sport om steeds opnieuw te kijken wat nog duurzamer kan. Dat heeft niet altijd met geld te maken. Maar het leuke is dat duurzaamheid ook vaak leidt tot besparingen en uiteindelijk dus ook tot een betere businesscase.”

Bus Whisky won naast goud voor duurzaamheid in 2021 ook al goud in China bij de China Wine & Spirits Awards, twee zilveren medailles bij de London Spirits Competition en een bronzen plak bij de USA Spirits Ratings in San Francisco.

Hoe investeren? 
Dankzij digitalisatie van aandelen kunnen particuliere investeerders al met een minimaal bedrag van 1.000 euro gemakkelijk instappen via het sharefundingplatform Broccoli. Sinds 6 juli is de campagne gestart en is er de mogelijkheid om aandelen te reserveren, die vanaf midden juli verzilverd kunnen worden. Als de animo groter blijkt dan het aantal beschikbare aandelen komt de reservering te vervallen en worden de aandelen uitgegeven op basis van first-come-first-serve. Meer informatie over Bus Whisky en haar verdere opschaling lees je op https://www.buswhisky.com/sharefunding-investeren-in-whisky


  • Brabants Dagblad: Terugkomen is de moeite waard bij Bus Whisky
    Culinair recensent Carla Kentgens stapt in haar rubriek Over de tong wekelijks binnen in één van de vele Brabantse restaurants. Deze week was ze te gast in het boerderijrestaurant van Bus Whisky! "Bus Whisky is een...
  • Even voorstellen | Master Distiller Marcel van Roessel
    ‘Ik weet van A tot Z hoe je whisky maakt’ Met een woeste baard, vriendelijke ogen en een brede glimlach schenkt Marcel van Roessel (50) koffie in terwijl een collega een worstenbroodje brengt. De Oisterwijker die thuis een...
  • Bus Whisky wint weer goud in Azië
    “Gouden medaille bij China Wine & Spirits awards” Eind 2019 werd Bus Whisky succesvol gelanceerd als nieuw Nederlands whiskylabel. In amper drie jaar tijd groeide de Brabantse whisky start-up uit tot de tweede whiskyproducent...

Grain to glass | Top of its class

Zo worden neus, smaak en afdronk gewaardeerd: